Szczupakowe forum
Maj 15, 2024, 16:24:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: #####     Szwedzkieryby      #####
 
  Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
  Pokaż wiadomości
Strony: [1]
1  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Czerwiec 22, 2011, 20:19:48
Fajny fajny ten szczupak był chyba prawie tak duży jak on brawo !!! A tak z innej beczki łowicie coś bo ostatnio cicho tu troszeczkę???
2  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Kwiecień 17, 2011, 09:08:36
Widziałem sprzęty Beaty plecionkę ma nawiniętą mega grubą więc szczupaka byście wytargali bez problemów.W południowej części Szwecji występują sumy  nie ma ich może zbyt wiele ale za to są ogromne i dlatego myślę że w naszym jeziorku może na nas czekać miła niespodzianka.
3  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Kwiecień 05, 2011, 20:15:47
Jak tam pogoda????Widać juz jakieś oznaki wiosny?Co?
4  Kategoria ogólna / Chat / Odp: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE : Marzec 05, 2011, 15:59:45
Ps  temperatura piekarnika powinna wynosić około 180 stopni (przepis na pierś ;( faszerowaną) Spoko
5  Kategoria ogólna / Chat / Odp: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE : Marzec 05, 2011, 15:55:07
Zgodnie z obietnica przesyłam kolejną porcje przepisów.Pierwszy z nich to warzywa w sosie śmietanowym:A więc po kolei Na patelni rozpuszczamy spory kawałek masła następnie dodajemy pokrojony w paski czosnek i czekamy aż  się lekko zrumieni następnie go wyjmujemy i w jego miejsce dajemy pokrojony w kostkę boczek  najlepiej [wędzony gotowany]po uzyskaniu  skwarek dodajemy mieszankę warzywną najlepiej;marchewka,kalafior, brokuła całość solimy zmniejszamy lekko płomień możemy cyknąć trochę wody gotujemy ,a gdy warzywa są jeszcze aldente dodajemy śmietany ,którą uprzednio solimy aby się nie zważyła mieszając od czasu do czasy czekamy az śmietana zgęstnieje i odparuje.Całość podajemy z makaronem.Ps czosnek o którym pisałem na początku wraca zpowrotem w momencie dodawania warzyw.  Osobiście bardzo lubię ten przepis bo jest bardzo prosty i naprawdę smaczny.Podobnie rzecz ma się z łososiem którego przyrządzam następująco        ;Po rozpuszczeniu na patelni masła dodaje pokrojoną na paski cebulę i trochę czosnku gdy cebula się już lekko zrumieni dodaje kawałki łososia[ po dodaniu skrapiam go sokiem z cytryny] oliwki zielone i czarne, kapary całość mieszam i dosłownie po kilku minutach zalewam śmietaną gdy ta zgęstnieje doprawiam solą ,pieprzem,i dodaję do makaronu całość jest niezwykle prosta w wykonaniu i przy kieliszku dobrego białego wina smakuje wybornie.Do tej potrawę najlepiej nadaje się makaron typu wstążki.   Trzecią moją propozycja będą piersi kurczaka faszerowane mozarellą i szpinakiem;Na początek bierzemy pierś kurczaka lekko ją ubijamy tłuczkiem ,a następnie wycinamy w niej kieszonkę ,w której póżniej umieścimy farsz .Pierś możemy lekko natrzeć solą i granulowanym czosnkiem,następnie  zabieramy się za farsz;jeśli mamy do dyspozycji swieży szpinak to gotujemy go dosłownie 5 min a następnie wrzucamy na patelnie gdzie uprzednio rozpuścilismy masełko dodajemy pokrojoną w kostki mozarellę a gdy ta się rozpuści łyszkę albo dwie śmietany.Czekamy jeszcze chwilę i tak powstały farsz wkładamy do uprzednio zrobionych kieszonek całość zepniemy  za pomocą wykałaczek.Wkładamy do piekarnika i po około 40 minutach mamy gotowe.[Jeśli dysponujemy szpinakiem mrożonym to rozpuszczamy go tylko na patelni reszta bez zmian] Z chęcią dołączył bym do opisanych przepisów fotki ale za cholerę nie mogę ich wysłać może póżniej się uda wszystkim życzę smacznego !!!no i nadmienię tutaj nieśmiało że do wiosny coraz bliżej Powodzenia cdn....
6  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Styczeń 16, 2011, 19:34:07
Beato ,a ja tak  z ciekawości się zapytam bo wcześniej jakoś nie było okazji żyją jakieś sumy w Lonnen ???Widziałem u ciebie na stronie 1 fotkę i stad to pytanko,pozdrawiam i wkrótce doślę przepisy na jakieś frykasy a może i uda sie i fotki podesłać.
7  Kategoria ogólna / Chat / Odp: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE : Styczeń 12, 2011, 20:02:17
No no Beato widzę ze się   postarałaś więc i mi nie pozostaje nic innego jak podrzucić tu garść przepisów i obiecać ze jak tylko będe miał więcej czasu dodam ich jeszcze więcej .Na początku chciał bym wam zaproponować nieco inne przygotowanie rybki [szczupaka]ale z powodzeniem może być inna na grila .Po oczyszczeniu skrapiam rybkę obficie sokiem z cytryny następnie daję do środka masło i oczywiście koperek całość zawijam w folię aluminiowa kładziemy na grila i po około 20 min  gotowe .Nie zapominamy oczywiście o przyprawach [sól pieprz]Można dodać czosnek jak ktoś lubi ja piekę go osobno w łupinkach a powstała paste smaruje na chleb.    Teraz szybki i prosty przepis na żeberka marnowane .Składniki sosu  sos słodko ostry chili pewni będzie to taki sam jaki opisywałaś we wcześniejszych swoich przepisach,żurawina ,sos sojowy.proporcje sosu na 2 części sosu chili 1 część żurawiny i 1 część sosu sojowego do tak zmieszanego dodajemy żeberka które oczywiście solimy i posypujemy pieprzem .Całość ląduje na 24 godziny w lodówce  w rękawie do pieczenia  {torba}gdzie się maceruje .Następnie  całość do piekarnika   i pieczemy w temp około 180 stopni .około 40 min i powinno być gotowe.      Naleśniki z farszem Rybnym: wymieszać piwo lub gazowaną wodę z jajkiem, mąką i odrobiną soli,usmażyć naleśniki.Będą chrupiące. Można też na mleku.Do farszu dodajemy wędzoną tłustą rybę obraną z ości i pokrojoną na drobno ( może być sama makrela, nie polecam łososia bo będzie za suchy), dodajemy surowe jajko, łyżkę kwaśnej śmietany, szczyptę pieprzu, posiekany koperek.Zawijamy naleśniki z farszem i smażymy. Podajemy ze śmietaną ( lub bez) i z kuflem zimnego piwa.   No to by było na tyle ,ale już czekają kolejne przepisy miedzy innymi piersi kurczaka faszerowane szpinakiem i mozarellą ,które podeślę wkrótce pozdrawiam serdecznie Włodek no i oczywiście w razie pytań śmiało.
8  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Grudzień 30, 2010, 20:33:08
Z OKAZJI NADCHODZĄCEGO  NOWEGO ROKU ŻYCZĘ TOBIE  BEATO ZĘBACZA CO NAJMIEJ 1.40 CM ALE ZOSTAW TEZ COS I DLA MNIE!!!.A TAK NA POWAZNIE TO ZYCZE ZDRÓWKA I POMYSLNOSCI WSZELAKIEJ ORAZ ABYSMY JAK NAJCZESCIEJ MOGLI KORZYSTAC Z TWOJEJ GOSCINY.A JAK TAM BEDZIEMI I CZAS POZWOLI  JAK NIE ZAPOMNE TO POGOTUJEMY RAZEM MAM JUZ DLA CIEBIE KILKA PRZEPISÓW CZEŚC PODESLE CI NA EMAILA A CZEŚĆ DO TESTOWANIA U CIEBIE .PRZYGOTUJ MI TEZ KILKA TRADYCYJNYCH SZWECKICH PRZEPISÓW BO JAK WIESZ PITRASZĘ ZAWODOWO I BEDZIE TO DLA MNIE FAJNE DOSWIADCZENIE. ACHA I OBY DO WIOSNY!!!WŁODEKA MOZE BY TAK POWYMIENIAC SIE PRZEPISAMI NA FORUM I STWORZYC JAKIS KĄCIK KULINARNY WSZAK NIE SAMI FACECI U CIEBIE ŁOWIA ,A I CI Z CHECIA COS DOBREGO BY SPRÓBOWALI !!!???
9  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Listopad 28, 2010, 22:04:39
No NO!!!! ,ale was zasypało teraz to tylko kulig jakiś wypadało by zorganizować.A rybki niech rosną jak największe i oby były chętne do  współpracy na wiosnę.Pozdrawiam cię Beato bardzo serdecznie i całą naszą wędkarską brać z Polski i nie tylko ,która korzystała z twojej przemiłej gościny.Włodek
10  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Listopad 09, 2010, 22:15:39
O kurcze widzę że tu u was Beatko zima zapanowała chyba ???cisza w eterze jak makiem zasiał!!!
11  Kategoria ogólna / Chat / Odp: nowe rybki : Czerwiec 08, 2010, 21:09:29
Pięknie ,Pięknie !!!! Ledwo miesiąc upłynął odkąd  gościliśmy u ciebie ,a ja już  tęsknie za Szwecja i planuje następny wypad.Mam nadzieje że już się trochę ociepliło  bo początek maja brrrr przywitał nas  tem -5 Same Serdeczności dla ciebie ,a  każdemu kto tu bedzie zaglądał z czystym sumieniem polecam pobyt u Beaty nie będzie żałował i na pewno do nie wróci  pozdrawiam  raz jeszcze i mam nadzieje że zobaczymy sie Jesienią Włodek!!!!
Strony: [1]
Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

faon grupa1 kotyteam splemhappyhorse aespada