Pokaż wiadomości
|
Strony: [1]
|
1
|
Kategoria ogĂłlna / Chat / Odp: nowe rybki
|
: Czerwiec 22, 2011, 20:19:48
|
Fajny fajny ten szczupak byÂł chyba prawie tak duÂży jak on brawo !!! A tak z innej beczki Âłowicie coÂś bo ostatnio cicho tu troszeczkĂŞ???
|
|
|
2
|
Kategoria ogĂłlna / Chat / Odp: nowe rybki
|
: Kwiecień 17, 2011, 09:08:36
|
WidziaÂłem sprzĂŞty Beaty plecionkĂŞ ma nawiniĂŞtÂą mega grubÂą wiĂŞc szczupaka byÂście wytargali bez problemĂłw.W poÂłudniowej czĂŞÂści Szwecji wystĂŞpujÂą sumy nie ma ich moÂże zbyt wiele ale za to sÂą ogromne i dlatego myÂślĂŞ Âże w naszym jeziorku moÂże na nas czekaĂŚ miÂła niespodzianka.
|
|
|
5
|
Kategoria ogĂłlna / Chat / Odp: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE
|
: Marzec 05, 2011, 15:55:07
|
Zgodnie z obietnica przesy³am kolejn¹ porcje przepisów.Pierwszy z nich to warzywa w sosie œmietanowym:A wiêc po kolei Na patelni rozpuszczamy spory kawa³ek mas³a nastêpnie dodajemy pokrojony w paski czosnek i czekamy a¿ siê lekko zrumieni nastêpnie go wyjmujemy i w jego miejsce dajemy pokrojony w kostkê boczek najlepiej [wêdzony gotowany]po uzyskaniu skwarek dodajemy mieszankê warzywn¹ najlepiej;marchewka,kalafior, broku³a ca³oœÌ solimy zmniejszamy lekko p³omieù mo¿emy cykn¹Ì trochê wody gotujemy ,a gdy warzywa s¹ jeszcze aldente dodajemy œmietany ,któr¹ uprzednio solimy aby siê nie zwa¿y³a mieszaj¹c od czasu do czasy czekamy az œmietana zgêstnieje i odparuje.Ca³oœÌ podajemy z makaronem.Ps czosnek o którym pisa³em na pocz¹tku wraca zpowrotem w momencie dodawania warzyw. Osobiœcie bardzo lubiê ten przepis bo jest bardzo prosty i naprawdê smaczny.Podobnie rzecz ma siê z ³ososiem którego przyrz¹dzam nastêpuj¹co ;Po rozpuszczeniu na patelni mas³a dodaje pokrojon¹ na paski cebulê i trochê czosnku gdy cebula siê ju¿ lekko zrumieni dodaje kawa³ki ³ososia[ po dodaniu skrapiam go sokiem z cytryny] oliwki zielone i czarne, kapary ca³oœÌ mieszam i dos³ownie po kilku minutach zalewam œmietan¹ gdy ta zgêstnieje doprawiam sol¹ ,pieprzem,i dodajê do makaronu ca³oœÌ jest niezwykle prosta w wykonaniu i przy kieliszku dobrego bia³ego wina smakuje wybornie.Do tej potrawê najlepiej nadaje siê makaron typu wst¹¿ki. Trzeci¹ moj¹ propozycja bêd¹ piersi kurczaka faszerowane mozarell¹ i szpinakiem;Na pocz¹tek bierzemy pierœ kurczaka lekko j¹ ubijamy t³uczkiem ,a nastêpnie wycinamy w niej kieszonkê ,w której pó¿niej umieœcimy farsz .Pierœ mo¿emy lekko natrzeÌ sol¹ i granulowanym czosnkiem,nastêpnie zabieramy siê za farsz;jeœli mamy do dyspozycji swie¿y szpinak to gotujemy go dos³ownie 5 min a nastêpnie wrzucamy na patelnie gdzie uprzednio rozpuœcilismy mase³ko dodajemy pokrojon¹ w kostki mozarellê a gdy ta siê rozpuœci ³yszkê albo dwie œmietany.Czekamy jeszcze chwilê i tak powsta³y farsz wk³adamy do uprzednio zrobionych kieszonek ca³oœÌ zepniemy za pomoc¹ wyka³aczek.Wk³adamy do piekarnika i po oko³o 40 minutach mamy gotowe.[Jeœli dysponujemy szpinakiem mro¿onym to rozpuszczamy go tylko na patelni reszta bez zmian] Z chêci¹ do³¹czy³ bym do opisanych przepisów fotki ale za cholerê nie mogê ich wys³aÌ mo¿e pó¿niej siê uda wszystkim ¿yczê smacznego !!!no i nadmieniê tutaj nieœmia³o ¿e do wiosny coraz bli¿ej Powodzenia cdn....
|
|
|
6
|
Kategoria ogĂłlna / Chat / Odp: nowe rybki
|
: Styczeń 16, 2011, 19:34:07
|
Beato ,a ja tak z ciekawoÂści siĂŞ zapytam bo wczeÂśniej jakoÂś nie byÂło okazji ÂżyjÂą jakieÂś sumy w Lonnen ???WidziaÂłem u ciebie na stronie 1 fotkĂŞ i stad to pytanko,pozdrawiam i wkrĂłtce doÂślĂŞ przepisy na jakieÂś frykasy a moÂże i uda sie i fotki podesÂłaĂŚ.
|
|
|
7
|
Kategoria ogĂłlna / Chat / Odp: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE
|
: Styczeń 12, 2011, 20:02:17
|
No no Beato widzê ze siê postara³aœ wiêc i mi nie pozostaje nic innego jak podrzuciÌ tu garœÌ przepisów i obiecaÌ ze jak tylko bêde mia³ wiêcej czasu dodam ich jeszcze wiêcej .Na pocz¹tku chcia³ bym wam zaproponowaÌ nieco inne przygotowanie rybki [szczupaka]ale z powodzeniem mo¿e byÌ inna na grila .Po oczyszczeniu skrapiam rybkê obficie sokiem z cytryny nastêpnie dajê do œrodka mas³o i oczywiœcie koperek ca³oœÌ zawijam w foliê aluminiowa k³adziemy na grila i po oko³o 20 min gotowe .Nie zapominamy oczywiœcie o przyprawach [sól pieprz]Mo¿na dodaÌ czosnek jak ktoœ lubi ja piekê go osobno w ³upinkach a powsta³a paste smaruje na chleb. Teraz szybki i prosty przepis na ¿eberka marnowane .Sk³adniki sosu sos s³odko ostry chili pewni bêdzie to taki sam jaki opisywa³aœ we wczeœniejszych swoich przepisach,¿urawina ,sos sojowy.proporcje sosu na 2 czêœci sosu chili 1 czêœÌ ¿urawiny i 1 czêœÌ sosu sojowego do tak zmieszanego dodajemy ¿eberka które oczywiœcie solimy i posypujemy pieprzem .Ca³oœÌ l¹duje na 24 godziny w lodówce w rêkawie do pieczenia {torba}gdzie siê maceruje .Nastêpnie ca³oœÌ do piekarnika i pieczemy w temp oko³o 180 stopni .oko³o 40 min i powinno byÌ gotowe. Naleœniki z farszem Rybnym: wymieszaÌ piwo lub gazowan¹ wodê z jajkiem, m¹k¹ i odrobin¹ soli,usma¿yÌ naleœniki.Bêd¹ chrupi¹ce. Mo¿na te¿ na mleku.Do farszu dodajemy wêdzon¹ t³ust¹ rybê obran¹ z oœci i pokrojon¹ na drobno ( mo¿e byÌ sama makrela, nie polecam ³ososia bo bêdzie za suchy), dodajemy surowe jajko, ³y¿kê kwaœnej œmietany, szczyptê pieprzu, posiekany koperek.Zawijamy naleœniki z farszem i sma¿ymy. Podajemy ze œmietan¹ ( lub bez) i z kuflem zimnego piwa. No to by by³o na tyle ,ale ju¿ czekaj¹ kolejne przepisy miedzy innymi piersi kurczaka faszerowane szpinakiem i mozarell¹ ,które podeœlê wkrótce pozdrawiam serdecznie W³odek no i oczywiœcie w razie pytaù œmia³o.
|
|
|
8
|
Kategoria ogĂłlna / Chat / Odp: nowe rybki
|
: Grudzień 30, 2010, 20:33:08
|
Z OKAZJI NADCHODZÂĄCEGO NOWEGO ROKU ÂŻYCZĂ TOBIE BEATO ZĂBACZA CO NAJMIEJ 1.40 CM ALE ZOSTAW TEZ COS I DLA MNIE!!!.A TAK NA POWAZNIE TO ZYCZE ZDRĂWKA I POMYSLNOSCI WSZELAKIEJ ORAZ ABYSMY JAK NAJCZESCIEJ MOGLI KORZYSTAC Z TWOJEJ GOSCINY.A JAK TAM BEDZIEMI I CZAS POZWOLI JAK NIE ZAPOMNE TO POGOTUJEMY RAZEM MAM JUZ DLA CIEBIE KILKA PRZEPISĂW CZEÂŚC PODESLE CI NA EMAILA A CZEÂŚĂ DO TESTOWANIA U CIEBIE .PRZYGOTUJ MI TEZ KILKA TRADYCYJNYCH SZWECKICH PRZEPISĂW BO JAK WIESZ PITRASZĂ ZAWODOWO I BEDZIE TO DLA MNIE FAJNE DOSWIADCZENIE. ACHA I OBY DO WIOSNY!!!WÂŁODEKA MOZE BY TAK POWYMIENIAC SIE PRZEPISAMI NA FORUM I STWORZYC JAKIS KÂĄCIK KULINARNY WSZAK NIE SAMI FACECI U CIEBIE ÂŁOWIA ,A I CI Z CHECIA COS DOBREGO BY SPRĂBOWALI !!!???
|
|
|
9
|
Kategoria ogĂłlna / Chat / Odp: nowe rybki
|
: Listopad 28, 2010, 22:04:39
|
No NO!!!! ,ale was zasypa³o teraz to tylko kulig jakiœ wypada³o by zorganizowaÌ.A rybki niech rosn¹ jak najwiêksze i oby by³y chêtne do wspó³pracy na wiosnê.Pozdrawiam ciê Beato bardzo serdecznie i ca³¹ nasz¹ wêdkarsk¹ braÌ z Polski i nie tylko ,która korzysta³a z twojej przemi³ej goœciny.W³odek
|
|
|
11
|
Kategoria ogĂłlna / Chat / Odp: nowe rybki
|
: Czerwiec 08, 2010, 21:09:29
|
Piêknie ,Piêknie !!!! Ledwo miesi¹c up³yn¹³ odk¹d goœciliœmy u ciebie ,a ja ju¿ têsknie za Szwecja i planuje nastêpny wypad.Mam nadzieje ¿e ju¿ siê trochê ociepli³o bo pocz¹tek maja brrrr przywita³ nas tem -5 Same Serdecznoœci dla ciebie ,a ka¿demu kto tu bedzie zagl¹da³ z czystym sumieniem polecam pobyt u Beaty nie bêdzie ¿a³owa³ i na pewno do nie wróci pozdrawiam raz jeszcze i mam nadzieje ¿e zobaczymy sie Jesieni¹ W³odek!!!!
|
|
|
|