Szczupakowe forum
Kwiecień 29, 2024, 00:11:13 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: #####     Szwedzkieryby      #####
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: RAZEM GOTUJEMY PYSZNIE  (Przeczytany 3868 razy)
beata
Administrator
Aktywny użytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomości: 173


Zobacz profil
« : Styczeń 03, 2011, 19:02:31 »

PRZEPISY I POGADUSZKI PRZY KUCHENCE. Szok
Zapisane
beata
Administrator
Aktywny użytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomości: 173


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2011, 12:13:42 »

 Dobrze panie Wladku to ja zaczne , bo widze ze sie nie doczekam przepisu na smaczna potrawe.
 
 Na poczatek moze troche o Szwedzkiej kuchni i o samych Szwedach.
Po przyjezdzie z urlopu Szwedzi rozmawiaja co jedli i ile to kosztowalo no i oczywiscie czy bylo dobre.
Tygodniwy jadlospis Szwedow to jakies 70% roznego typu makarony , pasty i ryz jesli jedza ziemniaki to tylko raz w tygodniu , tu wszystko musi byc latwe i szybkie.Po przyjsciu z pracy w ciagu godziny obiad rodzinny zrobiony ,zjedzony i posprzatane w kuchniach wyglada jakby nikt jej nie uzywal.
Nie robia wystawnych obiadkow to tylko na jakies imprezy i to tez tylko jakis obiad.
 Prawie wszystkie potrawy sa przyzadzane w piekarniku w naczyniach zaroodpornych lub na blaszkach ,ryba w calosci i do piekarnika , szynka , kurczak sztuka miesa no poprostu wszystko .
Mam pare dan z ziemniakami co sa bardzo pyszne .Prosze
NAZWA SZWEDZKA POTOTISGRÄTENG.
Obrane ziemniaki kroimy w plastry , ukladamy w naczyniu ktore moze byc w piekarniku posypujemy przyprawami (sol pieprz mozna troche vegety) ja dodaje tez cebule pokrojona.
SMIETANA TU JEST 40% SLODKA  gotujemy pol na pol z mlekiem jakies pol litra smietany i mleka zalewamy ugotowana smietana ziemniaki w formie i do piekarnika na 60min 200" NAPRAWDE PYSZNE.


       ZIEMNIAKI Z MIGDALAMI
   Obieramy ziemniaki i nacinamy tak do polowy od gory , tak jak bysmy chcieli robic frytki , ukladamy je na blaszce wysmarowanej maslem  posypujemy sola i polewamy rozpuszczonym maslem i posypujemy siekanymi migdalami. tez okolo godziny w piekarniku na 200 pychotka.i pewnie tez kaloryczna bomba. 


           flygandejakob 
 To juz danie miesne
KG, PIERSI Z KURCZAKA ,LUB DWIE POLEDWICE
GARSC ORZECHOW ZIEMNYCH SOLONYCH
DWA BANANY
SMIETANA OKOLO pol litra , SOL PIEPRZ
      Miesko kroimu w plastry przyprawiamy i podsmszamy na patelni na zloty kolor
      z patelni wkladany do naczynia zaroodpornego posypujemy orzeszkami banany nawierzch pokrojone w plastry , acha smietane mieszamy z sosem chili tu mamy taki w butelkach jest slodko ostry zalewamy sosem i do piekarnika na 40min. pyszne mi to smakuje podawane z ryzem.

      Od kolegi wedkarza dostalam przpis na szczupaka z grila rewelka.
      filet ze szczupaka posypany sola , duza iloscia kopru i posmarowady majonezem , zawiniety w folie i na grila smaczny. Uśmiech Uśmiech Uśmiech

  Jesli kto bedzie to przyzadzal a czegos nie rozumie ,to prosze smialo pytac  Uśmiech Uśmiech
Zapisane
beata
Administrator
Aktywny użytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomości: 173


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2011, 16:18:51 »

                                           
                                     
                                FISKGRÄTENG
   
     1kg. filetow rybnych
      2st cebule
      maslo , smietana slodka , smietana kwasna ,sol pieprz
     2,5 KG ZIEMNIAKOW acha i mleko
    Filety smaze w calosci posolone i popieprzone .
    ziemniaki gotuje i robie z nich pure , czyli dodaje masla smietany kwasnej ,troche mleka i gnite zeby byla ladna masa . Blaszke smaruje maslem wykladam na nia ziemniaczane pure na kantach troche wyzej , ukladam usmazona rybe i zalewam sosem .
wlasnie sos, podsmazam pokrojona cebule na masle w rondlu dodaje smaku rybnego soli pierzu slodkiej smietany i zageszczam maka tak zeby byl dosc gesty tym sosem zalewam zawartosc blaszki i do piekarnika na okolo 30min. na 180 200 " smaczne
                Mozna zajadac z zielonym groszkiem  dodaje uroku na talezu .
A RYBKI MOGA BYC rozne ja mialam malkere i sieje. smacznego,
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 16:27:17 wysłane przez beata » Zapisane
wlodi
Nowy użytkownik
*

Reputacja +0/-0
Wiadomości: 11


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2011, 20:02:17 »

No no Beato widzę ze się   postarałaś więc i mi nie pozostaje nic innego jak podrzucić tu garść przepisów i obiecać ze jak tylko będe miał więcej czasu dodam ich jeszcze więcej .Na początku chciał bym wam zaproponować nieco inne przygotowanie rybki [szczupaka]ale z powodzeniem może być inna na grila .Po oczyszczeniu skrapiam rybkę obficie sokiem z cytryny następnie daję do środka masło i oczywiście koperek całość zawijam w folię aluminiowa kładziemy na grila i po około 20 min  gotowe .Nie zapominamy oczywiście o przyprawach [sól pieprz]Można dodać czosnek jak ktoś lubi ja piekę go osobno w łupinkach a powstała paste smaruje na chleb.    Teraz szybki i prosty przepis na żeberka marnowane .Składniki sosu  sos słodko ostry chili pewni będzie to taki sam jaki opisywałaś we wcześniejszych swoich przepisach,żurawina ,sos sojowy.proporcje sosu na 2 części sosu chili 1 część żurawiny i 1 część sosu sojowego do tak zmieszanego dodajemy żeberka które oczywiście solimy i posypujemy pieprzem .Całość ląduje na 24 godziny w lodówce  w rękawie do pieczenia  {torba}gdzie się maceruje .Następnie  całość do piekarnika   i pieczemy w temp około 180 stopni .około 40 min i powinno być gotowe.      Naleśniki z farszem Rybnym: wymieszać piwo lub gazowaną wodę z jajkiem, mąką i odrobiną soli,usmażyć naleśniki.Będą chrupiące. Można też na mleku.Do farszu dodajemy wędzoną tłustą rybę obraną z ości i pokrojoną na drobno ( może być sama makrela, nie polecam łososia bo będzie za suchy), dodajemy surowe jajko, łyżkę kwaśnej śmietany, szczyptę pieprzu, posiekany koperek.Zawijamy naleśniki z farszem i smażymy. Podajemy ze śmietaną ( lub bez) i z kuflem zimnego piwa.   No to by było na tyle ,ale już czekają kolejne przepisy miedzy innymi piersi kurczaka faszerowane szpinakiem i mozarellą ,które podeślę wkrótce pozdrawiam serdecznie Włodek no i oczywiście w razie pytań śmiało.
Zapisane
beata
Administrator
Aktywny użytkownik
*****

Reputacja +4/-0
Wiadomości: 173


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2011, 05:47:02 »

Krzysiu mówił że szczupak faszerowany nie bardzo wyszedł : oto przepis : szczupaka zmielić w maszynce( filet może być z skórą) - dodać  koperek zielony ( też zmielić razem z szczupakiem) - dadać bułkę suchą namoczoną w mleku ( 1- 2 bułki na 2 kg mięsa) - też mielimy, dodać do tego cebulę ( 2 - 3  sztuki) usmażone na maśle na patelni - (usmażone też mielimy w maszynce razem z masłem) . Do tak zmielonej masy dodajemy surowe jajko - 2- 3 sztuki i wyrabiamy  na jednolitą masę dodając sól i pieprz do smaku. Bierzemy lniane płutno  ( poszewka na poduszkę lub ścierka ) i nakładamy walec z szczupak  do środka, zawijamy płutnem i obwiązujemy nicią ( dratwa lub sznurek - byle nie był sztuczny). Tak otrzymany wałek gotujemy w wywarze.

Wywar : woda( 3 - 5 L) + seler ( 1 duży)+ pietruszka korzeń ( 2- 3 sztuki) + marchewka ( 5 -6 dużych) + cebula ( 1 duża) + 1 por  + ryba ( kręgosłupy z szczupaka + płetwy - im więcej tym lepiej) . Zamiast ryby - można dodać wywar rybny w kostkach - gorszy wariant. Do tego - sól + pieprz ( ziarnka) + listek laurowy. Gotować około godziny najmniej. Wywar przecedzić - aby został sam wywar. Uzupełnić wodą - i w tym wywarze gotować zawiniętą rybę  przez około godzinę ( zależy od grubości wałka szczupaka). Wyjąć  z wywaru, zostawić oby ostygnął - gdy jest zimny - rozwinąć z płutna. Można tak wykonanego faszerowanego szczupaka zamrozić i sukcesywnie wyjmować po kawałku do jedzenia po rozmrożeniu.( w lodówce może leżeć do tygodnia rozmrożony)Najlepszy jest z sosem czosnkowym.Sam osobiście gotuję większą ilość i mrożę - bo jednak jest to pacochłonne. W jednym wywarze można gotować kilka porcji.

Życzę smacznego i pozdrawiam
Zapisane
wlodi
Nowy użytkownik
*

Reputacja +0/-0
Wiadomości: 11


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2011, 15:55:07 »

Zgodnie z obietnica przesyłam kolejną porcje przepisów.Pierwszy z nich to warzywa w sosie śmietanowym:A więc po kolei Na patelni rozpuszczamy spory kawałek masła następnie dodajemy pokrojony w paski czosnek i czekamy aż  się lekko zrumieni następnie go wyjmujemy i w jego miejsce dajemy pokrojony w kostkę boczek  najlepiej [wędzony gotowany]po uzyskaniu  skwarek dodajemy mieszankę warzywną najlepiej;marchewka,kalafior, brokuła całość solimy zmniejszamy lekko płomień możemy cyknąć trochę wody gotujemy ,a gdy warzywa są jeszcze aldente dodajemy śmietany ,którą uprzednio solimy aby się nie zważyła mieszając od czasu do czasy czekamy az śmietana zgęstnieje i odparuje.Całość podajemy z makaronem.Ps czosnek o którym pisałem na początku wraca zpowrotem w momencie dodawania warzyw.  Osobiście bardzo lubię ten przepis bo jest bardzo prosty i naprawdę smaczny.Podobnie rzecz ma się z łososiem którego przyrządzam następująco        ;Po rozpuszczeniu na patelni masła dodaje pokrojoną na paski cebulę i trochę czosnku gdy cebula się już lekko zrumieni dodaje kawałki łososia[ po dodaniu skrapiam go sokiem z cytryny] oliwki zielone i czarne, kapary całość mieszam i dosłownie po kilku minutach zalewam śmietaną gdy ta zgęstnieje doprawiam solą ,pieprzem,i dodaję do makaronu całość jest niezwykle prosta w wykonaniu i przy kieliszku dobrego białego wina smakuje wybornie.Do tej potrawę najlepiej nadaje się makaron typu wstążki.   Trzecią moją propozycja będą piersi kurczaka faszerowane mozarellą i szpinakiem;Na początek bierzemy pierś kurczaka lekko ją ubijamy tłuczkiem ,a następnie wycinamy w niej kieszonkę ,w której póżniej umieścimy farsz .Pierś możemy lekko natrzeć solą i granulowanym czosnkiem,następnie  zabieramy się za farsz;jeśli mamy do dyspozycji swieży szpinak to gotujemy go dosłownie 5 min a następnie wrzucamy na patelnie gdzie uprzednio rozpuścilismy masełko dodajemy pokrojoną w kostki mozarellę a gdy ta się rozpuści łyszkę albo dwie śmietany.Czekamy jeszcze chwilę i tak powstały farsz wkładamy do uprzednio zrobionych kieszonek całość zepniemy  za pomocą wykałaczek.Wkładamy do piekarnika i po około 40 minutach mamy gotowe.[Jeśli dysponujemy szpinakiem mrożonym to rozpuszczamy go tylko na patelni reszta bez zmian] Z chęcią dołączył bym do opisanych przepisów fotki ale za cholerę nie mogę ich wysłać może póżniej się uda wszystkim życzę smacznego !!!no i nadmienię tutaj nieśmiało że do wiosny coraz bliżej Powodzenia cdn....
Zapisane
wlodi
Nowy użytkownik
*

Reputacja +0/-0
Wiadomości: 11


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2011, 15:59:45 »

Ps  temperatura piekarnika powinna wynosić około 180 stopni (przepis na pierś ;( faszerowaną) Spoko
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

cs-glador archlike mylittlepony knieja wilczyindex