Dobrze panie Wladku to ja zaczne , bo widze ze sie nie doczekam przepisu na smaczna potrawe.
  Na poczatek moze troche o Szwedzkiej kuchni i o samych Szwedach.
Po przyjezdzie z urlopu Szwedzi rozmawiaja co jedli i ile to kosztowalo no i oczywiscie czy bylo dobre.
Tygodniwy jadlospis Szwedow to jakies 70% roznego typu makarony , pasty i ryz jesli jedza ziemniaki to tylko raz w tygodniu , tu wszystko musi byc latwe i szybkie.Po przyjsciu z pracy w ciagu godziny obiad rodzinny zrobiony ,zjedzony i posprzatane w kuchniach wyglada jakby nikt jej nie uzywal.
Nie robia wystawnych obiadkow to tylko na jakies imprezy i to tez tylko jakis obiad.
 Prawie wszystkie potrawy sa przyzadzane w piekarniku w naczyniach zaroodpornych lub na blaszkach ,ryba w calosci i do piekarnika , szynka , kurczak sztuka miesa no poprostu wszystko .
Mam pare dan z ziemniakami co sa bardzo pyszne .Prosze
NAZWA SZWEDZKA POTOTISGRÄTENG.
Obrane ziemniaki kroimy w plastry , ukladamy w naczyniu ktore moze byc w piekarniku posypujemy przyprawami (sol pieprz mozna troche vegety) ja dodaje tez cebule pokrojona.
SMIETANA TU JEST 40% SLODKA  gotujemy pol na pol z mlekiem jakies pol litra smietany i mleka zalewamy ugotowana smietana ziemniaki w formie i do piekarnika na 60min 200" NAPRAWDE PYSZNE.
       ZIEMNIAKI Z MIGDALAMI 
   Obieramy ziemniaki i nacinamy tak do polowy od gory , tak jak bysmy chcieli robic frytki , ukladamy je na blaszce wysmarowanej maslem  posypujemy sola i polewamy rozpuszczonym maslem i posypujemy siekanymi migdalami. tez okolo godziny w piekarniku na 200 pychotka.i pewnie tez kaloryczna bomba.  
           flygandejakob  
 To juz danie miesne 
KG, PIERSI Z KURCZAKA ,LUB DWIE POLEDWICE
GARSC ORZECHOW ZIEMNYCH SOLONYCH
DWA BANANY 
SMIETANA OKOLO pol litra , SOL PIEPRZ
      Miesko kroimu w plastry przyprawiamy i podsmszamy na patelni na zloty kolor 
      z patelni wkladany do naczynia zaroodpornego posypujemy orzeszkami banany nawierzch pokrojone w plastry , acha smietane mieszamy z sosem chili tu mamy taki w butelkach jest slodko ostry zalewamy sosem i do piekarnika na 40min. pyszne mi to smakuje podawane z ryzem. 
      Od kolegi wedkarza dostalam przpis na szczupaka z grila rewelka.
      filet ze szczupaka posypany sola , duza iloscia kopru i posmarowady majonezem , zawiniety w folie i na grila smaczny. 
 
  
  
   Jesli kto bedzie to przyzadzal a czegos nie rozumie ,to prosze smialo pytac  
 
 